poniedziałek, 8 października 2018

Sałatka na ciepło z pieczonych warzyw

Sałatka na ciepło z pieczonych warzyw - cukinii, pomidorków, czerwonej cebuli i kaparów. Przed pieczeniem polałam warzywa oliwą smakową, żeby były bardziej aromatyczne. Do tego świeże zioła i przyprawy, które uzupełnią smak dania. Warzywa podałam z grillowaną piersią kurczaka i czerwoną komosą. Taki obiad możecie zjeść od razu po przygotowaniu, ale warto upiec więcej warzyw i zabrać w pudełku do pracy.  


Składniki:
1 cukinia
10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula (średniej wielkości)
łyżka kaparów bez zalewy
świeży tymianek i oregano
3 łyżki oliwy (u mnie oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami)
sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Blaszkę, w której będziesz piec warzywa, posmaruj delikatnie oliwą. Cukinię umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę na plasterki. Ułóż cukinię na dnie blaszki.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i poukładaj na cukinii. Cebulę również przekrój na pół i w półplasterki, dodaj do warzyw. Całość posyp kaparami. Dopraw warzywa solą, pieprzem, czosnkiem, polej 2 łyżkami oliwy. Ja wykorzystałam oliwę, która została mi w słoiczku po suszonych pomidorach, ale może być dowolna. Ułóż na wierzchu gałązki ze świeżymi ziołami (lub posyp suszonymi).

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25-30 minut. Obserwuj warzywa, żeby się nie spaliły. Im cieniej pokroisz cukinię, tym szybciej się upiecze, dlatego ważne, żeby nie zostawiać warzyw, tylko je obserwować. Gdy będą miękkie i zrumienione, wyjmij je z pieca. Podawaj od razu.


2 komentarze:

  1. pyszna sałatka, w sam raz na chłodne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale chętnie wypróbuję, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter